Artikelen

Hartje Breda: Kringloopboeken, met heel soms een waardevolle parel

BREDA – Arie Molendijk is ’s lands bekendste taxateur van bijbels, boeken en kaarten. Vandaag zat hij klaar in het Bastion Hotel, om boeken van geïnteresseerden op waarde te schatten. Veel aanloop is er vooralsnog niet. Rechts op zijn tafel ligt een schriftje, een pen, een tweede bril en een stokoude telefoon. Molendijk leest rustig de krant, in afwachting van wat komen gaat.

 

Niet getreurd, hij is al redelijk in zijn nopjes. Zijn eerste bezoekers hadden immers iets opwindends bij zich. Boeken over Breda, in het Latijn, puntgaaf. Zijn taxatie: enkele duizenden euro’s en de tip om vooral naar de veiling in Leiden te gaan. ,,Dat vind ik mooi. Zij hechtten vooraf niet zoveel waarde aan die boeken geloof ik, terwijl ze iets heel bijzonders in handen hadden.”

 

Een volgende belangstellende maakt haar opwachting. Toch met enige verwachting legt Faes Delany een drietal boeken op Molendijks tafeltje. Te beginnen met een loeizware bijbel. ,,Normaal gesproken geldt: hoe zwaarder het boek, hoe nieuwer het is”, tempert Molendijk de verwachtingen. De bijbel is een van oorsprong katholiek boek, maar nu met protestantse omslag, ergens in de 19e eeuw toegevoegd. Deze bijbel is een familiestuk, maar erg veel waard is ie toch niet.

Delany heeft ook een boek over Frans toneel bij zich. En een scheepvaartboek. ,,Die kan wel interessant zijn voor de liefhebbers. Deze komt uit 1936. Ik taxeer ‘m er niet op, maar er zijn mensen die er 150 euro voor over hebben.” Delany had al niet erg veel verwacht van deze taxatie. ,,Ik was benieuwd hoe zoiets nou ging, had verwacht dat het ook langer zou duren. Die boeken kunnen dus gewoon naar de kinderen.”

Een stelletje uit Goirle wacht dan al op hun beurt. Ze hebben drie ramvolle koffers bij zich; minstens honderd boeken. Verwachtingsvol openen ze de eerste, maar: ,,Nee, dit is allemaal niks, het spijt me wel.” Ook de tweede en derde koffer krijgen slecht nieuws. ,,Ik zou het proberen op een koningsdagmarkt. Als je iets kwijt raakt voor een paar euro: gefeliciteerd.”

Terwijl het stelletje de koffers weer sluit, komt een nieuw duo bij Molendijk zitten. Ze hebben twee minuscule boekjes bij zich en een nog een in een bijzonder doosje. ,Dit ene kleine boekje is meer waard dan die drie koffers bij elkaar”, klinkt Molendijk enthousiast. Hij taxeert deze op 150 euro.

,,De verhalen die mensen bij de boeken vertellen: dat vind ik het allermooiste. Het meeste is kringloopmateriaal, met soms iets heel indrukwekkends. Zoals die Bredase boeken; dat is tot nu wel een hoogtepunt van deze dag.

Bron: BN de Stem, regio Breda

 

Taxatiedag Placcaatboeken uit erfenis bijzonder maar niet zeldzaam

Foto: Ella Tilgenkamp

Edam * De bekende taxateur Arie Molendijk taxeerde dinsdag in de Sint Nicolaaskerk oude boeken, bijbels, albums, handschriften, ansichtkaarten en documenten.
Hans Mous uit Zaandam (foto) kwam met twee boeken uit de erfenis 
van zijn moeder. Eindoordeel: deze placcaatboeken uit 1740 zijn oud maar niet zeldzaam. Wel zijn de banden bijzonder. Veilingwaarde voor de twee boeken samen: 250 euro. Molendijk heeft al meer dan 1500 taxatiedagen op zijn naam staan. De Rotterdammer is vooral gespecialiseerd in oude geschiedenis, topografie, (staten)bijbels en theologie. Taxatie gebeurt aan de hand van bewijsmateriaal uit recent verschenen veilingcatalogi. Een nauwkeurige vaststelling van de waarde van boeken is afhankelijk van de druk en van de staat waarin het boek verkeert.

Bron: NHD

Getijdenboekje compleet uit de 15e eeuw ca. 1450! Geschreven in oud nederlands op perkament in een der Hanzesteden, gezien de versieringen in de marge. Bandje van leder vermoedelijk 17e eeuws. Dergelijke boekskens werden meestal overgeschreven door de nonnen in plaats van de monniken in de lage landen.  Taxatie 24.000 euro

19-2-2015  Rob de Bruyn – Eindhovens Dagblad

TAXATEUR ARIE MOLENDIJK IN MUSEUM ELBURG

De bekende Nederlander taxateur en veilinghouder Arie Molendijk uit Rotterdam was zaterdag 5 september in het museum van Elburg om oude en zeldzame boeken, handschriften en oude bijbels voor het publiek op waarde te schatten. De heer Molendijk organiseerde destijds twee keer per jaar een veiling van oude en antieke boeken en was organisator van diverse boekenmarkten in den lande, zoals de Veluwse boekenmarkten. Molendijk is vooral gespecialiseerd in oude geschiedenis, topografie, (staten)bijbels en theologie. Ook oude foto’s, ansichtkaarten en albums zijn welkom. De belangstelling was geweldig tijdens deze dag en de bijbeltentoonstelling

06-09-2015 – LOKALE OMROEP ELBURG

In september 2007 verwerft de Universiteitsbibliotheek van de Vrije Universiteit te Amsterdam via Antiquariaat A.C. Molendijk een handgeschreven bijbel in (groot) folio-formaat (huidige signatuur: XV 05087). Het is niet het eerste exemplaar van een handgeschreven bijbel in de collectie van de VU, maar wel een heel bijzondere. Niet alleen de tekst van de bijbel, een Statenvertaling in dit geval, is met de pen overgeschreven, ook enkele prentenseries van Jan Luyken en een bijbelkaart zijn uiterst minitieus nagetekend. Daarbij zijn de afbeeldingen op creatieve wijze ter bestemder plaatse in de tekst ingevoegd. De maker van dit fraaie geheel is bekend: het is de schoolmeester Jan de Raadt die in 1806, dan 64 jaar oud, dit werk voltooit. Dat het een bijzondere bijbel betreft, was al eerder gesignaleerd. In 1860 wordt de bijbel in Amsterdam geëxposeerd op de tentoonstelling van hulpmiddelen voor het onderwijs. Daar ligt de bijbel als voorbeeld van de vele schrijfsels, penoefeningen en schoonschrijverijen van schoolmeesters. De tentoonstellingscatalogus wijdt ruimschoots aandacht aan deze bijbel en eindigt de beschrijving vragend:” ‘Geduld is zulk een schoone zaak’, zegt vader Hieronymus. Maar wat moet men zeggen van iemand, die geduld genoeg heeft, om zóó den tijd te moorden?” (p. 46). De bijbel wordt ook genoemd in De Volksvermaken (1871) van Jan ter Gouw. Hij noemt deze bijbel als voorbeeld van de “stichtelijke liefhebberijen”, die “doorgaans met veel geduld gepaard” gaan en omschrijft het geheel als “monnikenwerk” (p. 685). Wat precies de drijfveer van DeRaadt is geweest, weten we niet, maar dat het een krachtige moet zijn geweest, moge duidelijk zijn.

A.A. den Hollander, hoogleraar religieus erfgoed in Nederland (VU)

Taxatiedag in WESTERKERK groot succes

AMSTERDAM: Het was afgelopen dinsdag een komen en gaan van mensen met dozen, tassen, koffers, steekwagentjes en zakken vol oude boeken in de Westerkerk te Amsterdam.

Taxateur Arie Molendijk uit Rotterdam had zijn handen vol. Rijen mensen met allerlei boekenwaar dienden zich aan. Onder de vele oude (incomplete) bijbels, woordenboeken, atlassen, romans en geschiedenisboeken bevonden zich een paar zeer bijzondere vroege drukken. 

Een bijbeltje uit vemoedelijk 1495 door Froben uitgegeven in Bazel. Een zogenaamde incunabel, een boek gedrukt voor 1500. Hoewel in de loop der eeuwen de band ca. 1600 was verwisseld en het boekblok iets was afgesneden zou zo’n boekwerkje een 6000 tot 7000 euro op kunnen brengen op een geremoneerde boekenveiling. De in het latijn gedrukte bijbel bevatte diverse aantekeningen in de marge vermoedelijk uit de 17e eeuw, wat na een verdere beoordeling waardevol kan zijn voor de exacte waarde. De eigenares wil het inbrengen op een veiling.

Nog geen 5 minuten later liet een handelaar een postincunabel zien, een boek eveneens gedrukt in het latijn van 1506 of later. Ook deze band was niet origineel en het boekblok ooit afgesneden. Verder een prachtuitgave met een titelpagina deels in rood afgedrukte letters. Verder waren er mooie boeken te zien die best wat waard zouden zijn mits compleet en in perfecte staat. Arie Molendijk hoopt 22 december weer terug tekomen in de Westerkerk

Persbericht 25-08-2015

Taxateur Molendijk vindt waardevolle boeken in Zaltbommel

ZALTBOMMEL – Taxateur en veilinghouder Arie Molendijk taxeerde zaterdag 8 augustus bijbels en boeken in de Sint Maartenskerk in Zaltbommel. “Ik heb twee leuke dingen gevonden: een beschrijving van Gorinchem uit de 18e eeuw, die is 1250 euro waard, en ander Latijns werk van 250 euro”.

Het komt vaak voor dat mensen een 10 jaar oud boekje meenemen, maar, zoals Molendijk zei, de boeken die vandaag werden meegebracht waren ‘écht oud oud’. Zo’n 20 bezoekers kwamen langs, ‘dat viel niet tegen’, maar veel van hun boeken waren gehavend of incompleet. “Hun boeken zijn helaas stukgelezen, terwijl ze ze in originele staat moeten terugbrengen”, aldus de Rotterdammer.

Molendijk geeft aan dat hij op dit moment de enige boektaxateur van Nederland is. Hij is vooral gespecialiseerd in oude geschiedenis, topografie, (staten)bijbels en theologie.

Brabants Dagblad – 8 Augustus 2015

De Stentor – Maandag 24-10-14

Mooie vondst in Nunspeet

NUNSPEET – Het was afgelopen zaterdagmiddag een komen en gaan van mensen met dozen en tassen vol oude boeken in hotel Veldenbos in Nunspeet.

Handingekleurde kaart uit een statenbijbel van 1682.

De bekende taxateur van bijbels en boeken Arie Molendijk uit Rotterdam had zijn handen vol.

Onder de vele bijbels, atlassen en leesboeken bevond zich een zeer bijzonder exemplaar. Het betrof een zogenaamde postincunabel. Een boek gedrukt tussen 1500 en 1541 In dit geval vermoedelijk een uitgave uit 1509 van Albertus Magnus.

Albertus Magnus (ook wel Albertus de Grote of Albert von Lauingen genoemd) (Lauingen (Donau), Zwaben, ca. 1200 – Keulen, 15 november 1280) was een Duitse filosoof en theoloog.

Gaaf

Het in Keulen gedrukte boek was nog bijzonder gaaf en daarbij op vermoedelijk één blad verder compleet. De band was van later datum. Op een boekenveiling kan zo’n boek wel een 10.000 euro opbrengen. De eigenaar van het boek wenst onbekend te blijven. Echter een incunabel (een boek gedrukt voor 1500) ligt veel hoger in waarde, vooral in het Nederlands. Zelden komt Arie Molendijk zo iets tegen.

Statenbijbels

Naast dit bijzondere boek kwamen er heel wat nog complete oude statenbijbels voor de dag, waaronder een met handingekleurde kaarten.

Nunspeet Huis aan Huis – 31-07-2014

Waardevolle Atlas uit 1693 getaxeerd in van der Valk Hotel

DORDRECHT – Tijdens de taxatiemiddag van oude boeken en bijbels vandaag in het Van der Valk Hotel in Dordrecht trof taxateur Arie Molendijk een heel bijzondere atlas aan uit 1693.

Gegevens atlas: Atlas Nouveau, contenant toutes les parties du Monde, ou sont exactement remarqués les empires, monarchies, royaumes, estats, republiques & peuples qui sy [sic.] trouvent à present. Par le Sr. Sanson . Presenté . par . Hubert Iaillot. De maker is : JAILLOT, Alexis Hubert (c.1632-1712)

Groot formaat en compleet met alle deels uitvouwbare kaarten. Alle kaarten handingekleurd door een beroepskleurder uit die tijd.

Ondanks de beschadigingen werd deze atlas getaxeerd op 35000 euro verzekeringswaarde.

Molendijk heeft meer dan 1200 taxatiedagen op zijn naam staan, maar een dergelijke atlas komt zo eens in de 5 jaar voor. Vrijdag 13 septenber taxeert Arie Molendijk in de bibliotheek van Sliedrecht.

2-9-13

Onderhuidse vreugde: Een zeldzaam boek kom je zelden tegen

LOENEN- In café de Koetsier aan de Rijksstraatweg komen de mensen tijdens de allereerste taxatiedag voor boeken nog een beetje onwennig binnen lopen. Er heerst een rustige sfeer. Ze hopen een bijzonder exemplaar in huis te hebben of ze willen weten wat nou eigenlijk de Duitse bijbel van grootmama nog waard is.

De heer Molendijk rolt heel langzaam een ellenlange smalle kaart van Constantinopel uit. Foto Charlotte Bon

De mensen kunnen hun boeken voor drie euro laten taxeren. Aan tafel zit taxateur de heer A.C. Molendijk uit Ouddorp. Een bibliofiel pur sang. Molendijk: “Dit vak kan je niet leren, het is een passie, die je met de paplepel ingegeven moet zijn. Mijn vader en overgrootvader waren boekenverzamelaars en al als kleine jongen intrigeerde mij hun liefde voor boeken. Een bibliofiel kijkt eigenlijk niet zo zeer naar de inhoud, maar naar het uiterlijk. Welke druk, wie is de schrijver, hoe is de staat, wanneer is het uitgegeven, is het gesigneerd, wat is het onderwerp en is het een zeldzaam exemplaar of niet. Daar kijk ik naar.” Al bij het tevoorschijn halen van de boeken ziet de heer Molendijk of het iets bijzonders is of niet. Vooral veel oude, bijna vergane bijbels komen voorbij en iedere keer weer hetzelfde verhaal: “Mevrouw, hier zijn er zóveel van gedrukt, als u er een tientje voor krijgt is het veel!”, waarop de bijbels vaak toch een beetje teleurgesteld worden teruggestopt in de plastic zakken. Maar soms, heel soms komt er iets héél bijzonders langs. En vandaag is zo een dag! Een bewoonster van de Dorpstraat komt met haar fiets aangezwaaid. Eigenlijk barst het boek uit haar fietstas. Het is maar goed dat het niet regent. Al bij het tevoorschijn halen zie ik een onderhuidse vreugde bij de heer Molendijk opkomen. “Oh, zegt hij onrustig. Dit is jaren en jaren geleden dat ik dit gezien heb. Eerlijk gezegd hoop ik altijd zoiets tegen te komen!” De vrouw zegt niets. “Oh, wat bijzonder. Een originele, echt Marokkijns lederen omslag!” Snel wordt het boek opengeslagen. Het blijken “de reisverhalen door de vermaardste delen van Klein-Azie” te zijn uit 1698, geschreven door Cornelis de Bruyn. De staat van het boek blijkt ook nog eens puntgaaf te zijn. De heer Molendijk staat enthousiast op en voordat de nieuwsgierige mensen het in de gaten hebben rolt hij heel langzaam een ellenlange smalle kaart van Constantinopel uit. “Ik heb maar één maal in mijn leven zo’n exemplaar onder ogen gehad. Ik ga even bellen naar kantoor wat de huidige waarde is van dit boek.” Het boek blijkt een veilingwaarde van rond de 4000 euro te hebben. De vrouw staat rustig op, bedankt en verdwijnt weer met het boek in de fietstas de Dorpstraat in!

24 9 2008

Piratenbijbel ontdekt

LEIDEN – Op een taxatiedag voor oude boeken in het Tulip Inn Hotel in Leiden is maandag een zeer zeldzame bijbel uit 1648 ontdekt. De zogenaamde ‘piratenbijbel’ is een uitgave die vanaf 1645 verscheen zonder vergunning van het stadsbestuur van Dordrecht.

Deze editie heeft het titelblad ‘Tot Dordrecht bij Pieter Loijemans en Marten de Bot. En Amsterdam voor Jacob Colom’. Van deze druk uit 1648 is nog niet eerder een exemplaar gevonden.

Voor taxateur Arie Molendijk is deze ontdekking van een nog niet eerder gevonden bijbel de eerste keer in zijn carrière. Hij schat dat het boek op een veiling tussen de 6000 en 10.000 euro zal opbrengen. De vondst werd pas donderdag door Molendijk bekend gemaakt.

De eigenaar van deze bijzondere bijbel heeft na de taxatie een bezoek gehad van Dr Anne v.d. Berg van het Nederlands Bijbelgenootschap in Haarlem en de heer M. Knops van de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Een zeldzaam boek komt zelden voor

Boeken, prenten, ansichtkaarten en heel veel Bijbels worden vrijdagmiddag getaxeerd tijdens de boektaxatie in het stadhuis van Edam. „Ik spaar al een halve eeuw oude ansichten van alle steden en dorpen in Nederland.” Arie Molendijk taxeert een bijzonder prentenboek. „Is dit Edam? Mooie prenten, dat zijn de enige vijf kaarten van Edam van voor de oorlog die ooit zijn uitgegeven.” Tussen de 2500 en 3000 euro, schat Arie. „Er is al eens 5000 euro voor geboden”, laat de eigenaar uit Edam, Jan Bouwes hem weten.

De familie Stolp is uit Middenbeemster komen fietsen en wacht met spanning af. „We hebben een aantal oude ansichten en wat tekeningen meegenomen. We zijn het al heel lang van plan, dus nu moest het er maar eens van komen.” Het oordeel van de taxateur is dit keer minder lovend. „Het is niks en het gaat ook niks meer worden. Neem maar weer mee naar de Beemster.”

Bijbels

Oude ansichten, een erfenis van opa. Documenten gevonden tijdens het opruimen van de zolder, prentenboeken en een handgeschilderde optocht van zeseneenhalvemeter, worden door Molendijk getaxeerd. Echt enthousiast is hij niet. Ook niet over de Bijbels, heel veel Bijbels in alle soorten en maten. Jan Matser uit Edam laat zijn Bijbel voor de zekerheid toch taxeren. „Het kost maar vijf euro, je weet het nooit.”

Af en toe loopt Arie tegen een topper aan, maar over het algemeen moet hij praten als Brugman om de mensen duidelijk te maken dat het echt niks waard is. „Dat is wel eens lastig, want dan heeft het voor de eigenaren wel emotionele waarde.”

De meeste mensen die hun oude spullen hebben meegenomen, zijn alleen nieuwsgierig. „Laat uw boeken maar zien, misschien komt het mooiste nog wel”, zegt Arie. Weer komt een Bijbel uit de tas. „Dit is het ook niet, kijk maar op internet, daar staan nog wel twintig van die exemplaren.” Het mag dan het woord van God zijn, maar hier is het niets waard.

25 10 2011 bron: NHD

Psalmboekje verrast taxateur

 

SOEST – Taxateur-veilinghouder Arie Molendijk heeft na 450 taxatiedagen nog nooit eerder zoiets op de kop getikt als kort geleden in Soest. Hij kreeg een heel bijzonder en zeldzaam psalmboekje uit 1587 in handen. Het boekje is getaxeerd op 9000 euro.

Het betreft een psalmberijming van Marot en Beza uit 1587 in het Frans. Er zijn twee edities uit dit jaar bekend en gedrukt in Genève. ,,Echter, dit kleine formaat, ongeveer 9 bij 5 centimeter, is zeer zeldzaam,” aldus Molendijk.

,,Er zijn drie exemplaren van bekend. Hoewel dit bundeltje wel heel bijzonder is wat het fraaie bandje betreft. Blijkens inscriptie op een zilveren plaatje op de versierde band, heeft dit boekje toebehoord aan Susanne Briselance.”

Het fraai bewerkte bandje is vermoedelijk van een latere datum, heeft Molendijk vastgesteld. Veel van deze kleine bundeltjes zijn verloren gegaan in de loop der eeuwen.

Clément Marot (1496-1544) was een van de beroemdheden van zijn tijd. Aan het hof van de humanistisch georiënteerde Franse koning Frans I nam hij het voortouw bij de vernieuwing van de Franse poëzie.

Het psalmboekje is getaxeerd op 9000 euro

Molendijk: ,,Hij streefde naar de verheffing van de Franse poëzie tot een volwaardige tegenhanger van de klassieke poëzie van de Griekse en Latijnse auteurs. Zijn bewerking van enkele psalmen, in een fraai gestileerd Frans en een originele strofische vorm, circuleerden nog voor hun publicatie in handschrift.”

In 1539 nam Calvijn dertien door Marot bewerkte psalmen op in het gezangenboekje dat hij in Straatsburg publiceerde. Later werkte Marot op aandringen van Calvijn verder aan de berijming van de psalmen en publiceerde in 1546 een bundel van vijftig psalmen.

Na zijn overlijden werd zijn werk voortgezet door de reformator Théodore de Bèze.

AD UTRECHT 10-8-09

Calvinistisch Nederland in een foto gevat

In het Volk­skrant Mag­a­zine maakt Theo Aude­naerd, hoofd van de fotoredac­tie, al geruime tijd furore met het selecteren en toelichten van bij­zon­dere foto’s. Het zijn foto’s die — hoewel een momen­top­name — een heel ver­haal vertellen aan de beschouwer. Hij leert de lez­ers kijken naar bij­zon­dere fotografis­che details. Deze details zeggen iets over de achter­grond, sfeer of omstandighe­den van de gebeurte­nis die op de gevoelige plaat is vast­gelegd. Soms stuit je als kran­ten­lezer ook zelf op zo’n foto, die in een oogop­slag soms meer zegt dan een vuist­dik boek. Zo’n foto, gemaakt door Bram Gebuys, trof ik van­daag aan in de Groene Hart edi­tie van het Alge­meen Dag­blad, bij een artikel van Anne Kom­pag­nie waarin zij ver­slag doet van een tax­atiemid­dag van anti­quaar en veil­ing­meester Arie Molendijk.

Aan de ruwe eiken­houten tafel zit de tax­a­teur met een oud boek rech­top in de hand voor zich. Anders dan menig ander han­de­laar in oude boeken is hij keurig gek­leed. Hij draagt een donker kos­tuum met vest, dat tegen­wo­ordig alleen nog gedra­gen wordt door min­is­ter Piet Hein Don­ner en de gemid­delde gere­formeerde oud­er­ling. Omdat de tax­atie over­duidelijk in een refor­ma­torische kerk plaatsvindt — we herken­nen de Goudse Sint-Jan — detoneert zijn kled­ing niet. Dat geldt ook voor zijn gezicht­suit­drukking, waarin bedachtza­amheid en zake­lijke cal­cu­latie verenigd zijn. Tegen­over hem zit een statige dame, die door haardracht, bril en gri­jze kled­ing vol­doet aan alle ken­merken van een vrouwelijk lid­maat van de gere­formeerde gemeente. Haar gezicht­suit­drukking is verwacht­ingsvol, maar lijkt al plaats te maken voor teleurstelling. De waarde van de door haar — waarschi­jn­lijk in de fiet­stas — meege­brachte boeken ligt lager dan zij altijd stiekem heeft gehoopt. De boeken die voor haar op tafel liggen ogen negentiende-eeuws en zullen daarmee waarschi­jn­lijk geen hoge tax­atiebedra­gen oplev­eren. Vooraan op de tafel is de porte­mon­naie van de han­de­laar herken­baar, met een openges­la­gen briefje van 5 euro. Uit het bor­dje dat ervoor op tafel ligt valt af te lei­den dat het geld­bil­jet hoogst­waarschi­jn­lijk door de vrouw aan de tax­a­teur moest wor­den gegeven om van hem te horen dat de boeken van weinig waarde zijn. De twee plas­tic bek­ert­jes en de waterkan op tafel benadrukken de spreek­wo­ordelijke calvin­is­tis­che zuinigheid die deze foto uit­drukt. De kerk als locatie op de achter­grond ver­sterkt het gere­formeerde karak­ter van het tafer­eel.

De Volkskrant 16-09-11

Zeldzame Bijbel ontdekt tijdens taxatiemiddag

Tijdens een taxatiemiddag in Het Wapen van Warmond dook een fraaie Bijbel op. Het gaat om een Elsevier Bijbel uit 1663, uitgegeven in Leiden en vol met bijbelse gravures.

Tientallen mensen kwamen dinsdag 5 april met hun kostbare boeken en Bijbels naar taxateur en veilinghouder Arie Molendijk uit Rotterdam. Het bijzondere van deze Bijbel is volgens Molendijk dat hij 178 gravures heeft en zes bijbehorende kaarten van N. Visscher. Ooit zijn deze gravures (midden 1700) bijgevoegd, is de Bijbel opnieuw gebonden en is de boeksnede verguld met goud. De twee koperen sloten zijn verguld met goud en hebben een bijbelse voorstelling. Molendijk had zulke sloten nog nooit gezien na bijna 1000 taxatiedagen. De veilingwaarde wordt geschat op ongeveer 5000 euro maar kan bij belangstelling oplopen tot wel 10.000 euro. Molendijk taxeert donderdag 28 april van 13.00-16.00 uur boeken in Hotel Centraal te Leidschendam, Vlietweg 130.

14 4 2011

Taxatie bijbels en oude boeken in Zevenbergen

Ies en Janny den Hollander uit Helwijk wachten op het oordeel, bij een doos vol boeken ‘voor de rommelmarkt’. 

 

Marianne de Jong met een dierbaar fotoalbum uit de familie. Getaxeerd op 150 euro, ‘maar dit hou ik zelf, om de emotionele binding. Het lag altijd bij mijn oma op tafel, als ik daar als klein meisje kwam. 

Corné en Tamara Bouwmeester laten Arie Molendijk een prachtige gerestaureerde statenbijbel taxeren.

ZEVENBERGEN – Vol verwachting komen ze binnen, soms met volle dozen tegelijk, op karretjes. Eerbiedig leggen ze de stokoude statenbijbel, of het fraai gebonden gebedenboekje op tafel. Onbarmhartig snel komt soms weer het oordeel: “Als ‘ie volledig was, zou die oude theologie veel waard zijn geweest. Maar dit is incompleet.

Wie denkt zijn pensioen op te krikken door de dozen vol oude boeken op zolder te gelde te maken, wordt vaak diep teleurgesteld bij taxateur Arie Molendijk. De Alblasserwaarder zetelt achterin café Zwart Schaap aan de Achterdijk bij Zevenbergen. Voor het eerst: eerder hield de boekendeskundige zijn taxatie- en inkoopdag van oude en zeldzame boeken al eens in Willemstad en Klundert. Gistermiddag liep het prettig storm in het buitengebied van Moerdijkse Hoek.

Op een enkele prachtig gerestaureerde statenbijbel na en een heel oud kinderboekje van Robinson Crusoë was het vonnis ook daar meestal ‘een tientje, hooguit’.

Zeker bij alle oude huisbijbels die ter tafel komen. “Daar is gewoon geen vraag naar”, orakelt Arie Molendijk steeds weer. Bijbels platenboek, een boek over Amerika met ingeplakte spaarplaatjes van De Faam, ingebonden jaargangen van ‘Meisjesleven’: met een zucht is het steeds ‘dit boek, dat zie je nog zóveel’. En dan blijkt weer het grote verschil tussen taxatiewaarde en emotionele waarde. Immers, ‘een echt zeldzaam boek, dat wordt steeds sporadischer’, legt Molendijk maar weer eens uit aan de echtparen die sip van zijn tafel opstaan.

Toch verlaat niet iedereen de taxatie treurig. Helemaal uit Helwijk zijn Janny en Ies den Hollander naar de Achterdijk gekomen. Met een doos vol oude banden. Zij zijn bliksemsnel klaar, want ‘alles is voor de speeltuin op de Hel, hoor!’ Er zijn boeken bij die zeker vijftig en tachtig euro waard zijn, andere een tientje. “Nu weten we tenminste wat we er straks op de rommelmarkt voor kunnen vragen.”

Een andere reden heeft Marianne de Jong uit Zevenbergen. Naast leesboekjes als Paddeltje (‘derde druk al en beschadigd, mevrouw, niks waard’) legt ze een fotoboek vol bijzondere ansichtkaarten op tafel voor de met Molendijk meegekomen Friese specialist Durk de Jong. Die kijkt belangstellend naar de paarse glamourfoto’s van schoonheden uit rond 1920 en de kaarten in kleur. Alle kaarten hebben een postzegel, van anderhalve cent, en poststempels van Rotterdam.

Ze dankt ze aan een tante. “Dit fotoboek lag altijd bij oma op tafel, als ik daar kwam. Ze waren van een tante die lang in het ziekenhuis heeft gelegen, daar veel kaarten kreeg en die netjes bewaarde. Die prentbriefkaarten waren toen al duur. Dat album wil ik van m’n leven niet kwijt, maar ik vind het leuk om te weten dat het zo’n honderdvijftig euro waard is.”

Twee oudere dames uit Fijnaart komen tevreden bij de taxateurs vandaan. De twee oude bijbels en de ansichtkaarten hebben ze aan de taxateurs kunnen verkopen, voor 250 euro. Opgelucht gaan ze, anders dan de meeste anderen, zonder hun zware lading terug naar huis. Ook al wilde Molendijk de ene, eeuwenoude, beschadigde en zwaar incomplete bijbel alleen om de koperen haken kopen, ‘voor een tientje’. De ansichtkaarten leverden nog het meeste op. “Alles is meegenomen. We hebben er al genoeg mee afgesjouwd. De kinderen hadden geen interesse. Maar wedden dat ze straks uit Oostenrijk bellen om te vragen wat het opbracht.”

De klapper van de middag wordt ingebracht door Corné en Tamara Bouwmeester uit Zevenbergen. Nog meer bijbels. Hun Campagnebijbel, zoals de protestantse taxateurs prijzend herkennen, is niet meer helemaal gaaf en dus geen tweeduizend, maar misschien vijftig euro waard. Maar ze hebben een prachtexemplaar bij zich waar Molendijk van opveert. Daar zit waarempel nog een wereldkaart in, die er bij de meeste bijbels uitgesneden is. Op zich is die op veilingen al driehonderd waard. Die moeten ze maar voor tweeduizend verzekeren, al zijn de koperen sloten waarschijnlijk niet origineel. Het jonge echtpaar Bouwmeester knikt voldaan. Dat die familie-statenbijbel waardevol is, dat wisten ze. Die is jaren geleden perfect door de zusters van het klooster Catharinadal in Oosterhout gerestaureerd, voor vijfduizend gulden. De dikke leren band gaat terug in de grote boodschappentas.

“Allemaal erfstukken, uit de familie. Wij hadden er wat vragen over en die zijn allemaal beantwoord. ” De tweede verrassing is een onooglijk, dun kinderboekje over Robinson Crusoë: van voor 1840, plaatjes met de hand ingekleurd. Jeanne van Putten uit Noordhoek, die het ooit ergens op de kop tikte, is blij met de getaxeerde waarde van zeventig euro.

Komende winter komen de heren in Willemstad taxeren. Of zij het niet beu worden om steeds mensen teleur te moeten stellen? Valt mee, zegt Durk de Jong. “De meesten hebben totaal geen idee wat de waarde is. Wij zijn de deskundigen.” In de doos naast hem groeit de stapel fotoalbums met ansichtkaarten. Daar is ook een willige markt voor.

BN DE STEM 5-8-08

Zeldzame boeken zie je zelden

Door: redactie 14-11-07 – 09:49

AMERSFOORT – Hij zegt het niet hardop, maar Arie Molendijk denkt het wel een paar keer: alweer een bijbel.

In een zaaltje van restaurant Amershof aan de Snouckaertlaan taxeerde de antiquaar gistermiddag oude boeken. ,,Een zeldzaam boek zie je zelden.’’

Als de Amersfoortse Gerda Bruger twee dikke, gebonden boeken uit haar C1000-boodschappentas haalt, ziet Molendijk het meteen. Een bijbel uit eind negentiende eeuw. ,,Een editie waar er meer dan honderdduizend van zijn gedrukt.’’ De boeken zijn tussen de 50 en 100 euro waard, schat hij.

Bruger is niet de enige die zich meldt met een bijbel. De taxateur weet wel waarom er zoveel bijbels in omloop zijn. ,,De bijbel is het laatste boek dat mensen het huis uit doen.’’

Zeldzaam of erg waardevol zijn de meeste boeken die Molendijk en zijn collega Durk de Jong onder ogen krijgen niet. Aan het eind van de middag is het toch nog raak. Een ouder echtpaar haalt uit een sporttas een boek over appels en peren uit 1758. ,,De afbeeldingen zijn met de hand ingekleurd,’’ zegt de taxateur met ontzag in zijn stem. En ook het tweede boek dat uit de tas komt, over alles wat er zich onder de aardkorst afspeelt, is zeldzaam.

Molendijk schat de waarde van de boeken tussen de 3000 en 4000 euro. Het echtpaar, dat niet veel kwijt wil over de herkomst van de boeken (‘We hebben een beetje geërfd’), vertrekt even later met het adres van een veilinghuis op zak.

AD AMERSFOORT 14-11-07